Kiinalainen sitruuna – pensas Aasiasta
Kiinalainen sitruuna (Schisandra chinensis) on pitkäaikainen kiipeilijä johdettu Itä -Aasian kylmemmistä alueista – Siperian, Pohjois -Kiinan, Korean ja Japanin lehtipuut metsät luonnollisesti. Luonnollisissa olosuhteissa se kääri puita, jotka saavuttavat 10-15 metriä pitkiä varren pienellä halkaisijalla, minkä ansiosta on helppo johtaa grilleillä, verkkoon tai pergoloihin. Sen elliptisillä lehtiä, jopa 10 cm pitkiä, on hammastettuja reunoja ja ne on upotettu ominaisille punaisille pyrstöille. Rullaamisen jälkeen ne erittävät herkän, sitruuna -tuoksun – siis puolalaisen nimi. Kukat kehittyvät myöhään keväällä, toukokuussa ja kesäkuussa. Heillä on kermainen -valkoinen tai vaaleanpunainen väri, miellyttävä haju ja ne on erotettu, mutta useimmissa tapauksissa ne esiintyvät samalla kasvilla, mikä tarkoittaa, että et tarvitse kahta kopiota hedelmien saamiseksi.
Kasvi alkaa yleensä hedelmää neljäntenä vuonna istutuksen jälkeen, vaikka se voi ottaa vähemmän suotuisammissa olosuhteissa enintään kuusi vuodenaikaa. Hedelmät kypsyvät elokuun lopussa tai syyskuun alussa luomalla vanhuksia rypäleitä, jotka koostuvat useista kymmenistä pallomaisista, kirkkaanpunaisista marjoista. Jokaisen niistä on halkaisija noin 1 cm ja se sisältää yhden tai kaksi siemeniä. Perinteinen termi ”Hedelmä viidellä maulla” Se ei ole vahingossa – iho on makea, hapan liha, ja siemenet häirinnän jälkeen paljastavat katkeran, hapokkaan ja hieman suolaisen maun. Tämä poikkeuksellinen maun monimutkaisuus johtuu monien aktiivisten aineiden läsnäolosta. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sitruunaa on käytetty vuosisatojen ajan luonnollisena vahvistusaineena.
Kuinka kasvattaa kiinalaista sitruunaa?
Kiinalainen sitruuna sietää puolalaisten talvia hyvin – maassa Kopioi ilman kilpiä, pitäen pakkaset -30 ° C: seen. Se kasvaa parhaiten hedelmällisessä, hieman happamassa (pH 5,5-6,5), hyvin pukeutuneena ja jatkuvasti kohtalaisen kosteana. Ennen istutusta on syytä lisätä kompostia tai lantaa maahan ja peittää versojen ympärillä oleva pinta havupuun kuorella – tämä rajoittaa veden haihtumista ja kasvua. Optimaalinen sijainti on selkeä paikka, mutta ei suoraan aurinkoista, tuulenpeitellä – rakennuksen itäeinä, aidalle asetettu huvimaja tai pergola toimii hyvin. Sitruuna ei suvaitse pitkää kuivuutta. Kuuma säällä se tarvitsee säännöllistä kastelua, mieluiten kahdesti viikossa, koska maaperän kuivaaminen johtaa hedelmien putoamiseen tai lehtien kuivumiseen.
Kiinalaiset sitruunakukkia erotetaan. Useimmiten molemmat sukupuolet esiintyvät kuitenkin samassa kasvissa. Kuva. NP-E07 / Canva Pro
Kahden ensimmäisen vuoden ajan istutuksen jälkeen kiipeilijä kehittyy vapaasti, vain kolmannesta kaudesta Valitse 1-3 Vahvimmat versot ja johda ne pystysuoraan tukiinpoistaen heikompia tikkaria. Varhaisella keväällä suoritetaan terveysleikkaus – laastarit poistetaan, jäädytetään ja ne, jotka sakevat kasvin sisäpuolelle liian paljon. Sivuversot lyhennetään yli 12-15. Budilla, joka tukee kukien muodostumista. Kesällä leikkausta ei suositella, koska mehun voimakas ulosvirta voi heikentää pensaita. Maanviljelyssä se riittää kompostoida varhaiskevään vuotuisessa hedelmöityksessä, kun taas potissa tulisi varustaa mineraalit kolmen viikon välein, Edullisesti nestemäisen lannoitteen muodossa happofiilisille kasveille. Saanto maassa olevasta kaivojen kasvista ulottuvat 1-5 kg marjoja vuodessa; Potissa kokoelma on pienempi, mutta silti arvokas, etenkin kaupunkiparveke- tai terassiolosuhteissa.
Mitä ominaisuuksia kiinalaisia sitruunarusteilla on?
Sitruuna -marjat erottuvat korkeasta aktiivisten aineiden pitoisuudesta, jotka tukevat kehon luonnollisia puolustusmekanismeja ja parantaa yleistä tilaa. Lignaanit ovat erityisen tärkeitä – yhdisteitä, jotka ovat pääasiassa – jotka vaikuttavat positiivisesti maksan toimintaan ja auttavat kehoa sopeutumaan fyysiseen ja henkiseen stressiin. NOINWoce tarjoaa myös C ja E -vitamiineja Joihinkin sitrushedelmiin verrattavissa määrissä, samoin kuin flavonoideja ja orgaanisia happoja, kuten sitruuna, omena ja viini. Tämän ansiosta heillä on antioksidanttivaikutus, vahvistavat immuunijärjestelmää ja Tukea aineenvaihduntaa. Marjojen säännöllinen kulutus kohtalaisissa määrissä tukee myös normaalin kolesterolin ja verensokeritason ylläpitämistä ja vaikuttaa myös positiivisesti energiatasoon ja pitoisuuteen.
Kiinalainen sitruuna voidaan myös kuluttaa tuoreena tai käyttää säilykkeissä: hillo, mehut, siirappi tai hillo. Vig64 / Canva Pro
Perinteisessä fytoterapiassa sitruunahedelmiä käytetään eri muodoissa – useimmiten infuusiona, keittämisenä, tinktuurina tai kuivattuina panimoina. Niitä voidaan myös kuluttaa tuoreita tai käyttää säilöntäissä: Jamia, mehuja, siirappeja tai säilyttämisiä. Pastöroidut mehut ja säilöntä säilyttävät terveydenhuollon edistävät ominaisuudet pitkään, ja kuivatut marjat ovat täydellisiä perustana yrttiteelle. Siemeniä puolestaan käytetään öljyn kohokuvioinnin jälkeen kasviperäisessä lääkkeessä E -vitamiinilähde. Vaikka sitruunassa on monia hyödyllisiä sovelluksia, sitä ei pidä käyttää joihinkin sairauksiin – vasta -aiheisiin sisältyy muun muassa verenpainetauti, epilepsia ja raskaus, koska sen stimuloiva vaikutus voi aiheuttaa näissä tapauksissa enemmän vaurioita kuin hyvää. Jokaisessa tilanteessa on syytä kuulla yrttien käyttöä lääkärin tai apteekkien kanssa.