Japanilainen luumu – ainutlaatuinen hedelmäpuu
Japanilainen luumu (Prunus salicin) Se on pieni hedelmäpuu, joka yleensä saavuttaa 3-5 m korkea. Hänen hoikka kruununsa lisää keveyttä ja tyylikkyyttä puutarhaan. Vaikka sitä kutsutaan yleisesti japaniksi, se todella tulee Kiinasta, mistä se levisi Japaniin ja myöhemmin koko maailmaan.
Varhain keväällä japanilainen luumu luo näyttävän spektaakkelin, joka peittää pienillä kukilla, jotka ilmestyvät ennen lehtien kehitystä. Hedelmät kypsyvät Heinäkuusta syyskuuhun Ja ne erottuvat mehukas, makea liha ja voimakas ihonväri – keltaisesta, punaisesta, tumman violetiksi.
Upeat kukinnan, makeat hedelmät ja viljelyn helppous eivät ole japanilaisen luumun ainoat edut. Hedelmänsä syöminen tuo Monia terveyshyötyjä. Plum -hedelmillä on antioksidantti- ja anti -anti -tulehduksellisia ominaisuuksia, parantaa ruuansulatusta ja sillä on suojaava vaikutus sydän- ja verisuonijärjestelmään. Are rikas mineraaleja (ensisijaisesti kalium ja fosfori) ja vitamiineja: A, C, E, B6 ja K. Samanaikaisesti heillä on matala glykeeminen indeksi Joten tämä on arvokas, makea välipala myös diabeetikoille.
Parhaat japanilaisten luumujen lajikkeet Puolassa
Japanilaisen luumujen oikean valikoiman valitseminen on ratkaisevan tärkeää viljelyn onnistumiselle, etenkin Puolan ilmasto -olosuhteissa.
- Japanilainen luumu ’Santa Rosa’
Se arvostetaan liian suuria, violetteja punaisia hedelmiä keltaisella, makealla lihalla. Kypsyy heinäkuussa ja on ominaista hyvä pakkasenkestävyys (-25 ° C). Puu tulee hedelmäkauteen aikaisin.
Se erottuu keltaisesta, mehukasta hedelmää hunajan maulla. Se kypsyy heinäkuun ja elokuun vaihteessa. On itsenäinen ja kestävät lämpötilan laskun noin -23 ° C: seen
- Japanilainen luumu ’bourbank’
Siinä on puna -viiolettihedelmät keltaisella lihalla. Se kypsyy elokuussa ja sietää Puolan talvia hyvin. On karakterisoitu runsas hedelmä.
- Itsepolitiikat ja pölyttäjät
Edellä mainitut ’Santa Rosa’, ’Shiro’ ja ’Bourbank’ kuuluvat itsepoliisiin. Jos puutarhassa on rajoitettu tila, valitse yksi niistä. Lajikkeet, jotka vaativat pölyttäjiä, kuten ’Ozark Premier’ tai ’Formosa’, tarvitsee toisen japanilaisen luumun lähellä Kukinta samanaikaisesti.
Vaikka japanilainen on pieni puu, on syytä valita lajike puutarhassa käytettävissä olevasta paikasta riippuen. Jotkut lajikkeet tarvitsevat kyselyn toisen japanilaisen luumun muodossa. Kuva. Kyoshino/Canvapro
Kuinka kasvattaa japanilainen luumu – kattava opas
Japanin luumujen viljely vaatii muutamia perusperiaatteita.
On parasta suorittaa Varhainen kevät tai syksy. Kaivo alas mitalla noin 60 x 60 cm ja syvyys 50 cm. Aseta puu siihen niin, että rokotuspaikka on noin 10 cm maaperän pinnan yläpuolella. Puiden välisen etäisyyden tulisi olla ainakin 3-4 m.
Japanilainen luumu suosii hedelmällinen, läpäisevä maaperä hieman happamalla tai neutraalilla reaktiolla (pH 6,0–7,0). Ennen istutusta rikastuta maaperää kompostilla tai kaivolla varustetulla lantalla.
Puu kasvaa parhaiten aurinkoinen asemasuojattu voimakkaista tuulista. Paikan tulisi tarjota ainakin 6-8 tuntia valoa päivässä. Riittämätön määrä aurinkoa johtaa heikompaan kukinnan ja hedelmällisyyteen.
Kastelu on Erityisen tärkeä kahden ensimmäisen vuoden aikana istutuksen jälkeen ja kuivuuden aikana. Nuoret puut tarvitsevat ympäri 10-15 litraa vettä kerran viikossa. Vanhemmat näytteet hedelmä- ja kypsymisajalla vaativat myös lisäkastelua.
Aloita hedelmöitys Toisena vuonna istutuksen jälkeen. Varhaisessa keväällä, käytä monikomponenttisia lannoitteita hedelmäpuille. Kukkituksen ja hedelmien muodostumisen aikana käytä lannoitteita, joilla on korkeampi fosfori- ja kaliumpitoisuus.
Varhain keväällä japanilainen luumu on peitetty erittäin viehättävillä kukilla. Kuva. Panuwat Polmanee/Canvapro
Japanilaisen luumun kukinta ja hedelmällisyys
Kukkija yleensä putoaa Maaliskuun ja huhtikuun vaihde. Kukkia ovat herkkiä pakkaselle, joten viileämpillä alueilla on syytä valita lajikkeita, joiden kukinnan päivämäärä on myöhempi.
Hedelmä alkaa yleensä 2-3 vuotta istutuksen jälkeenpuun täyden saannon saavuttaessa 5–7-vuotiaana. Hedelmät kypsyvät Heinäkuusta syyskuuhunlajikkeesta riippuen. Japanilaiset luumutulokset pääasiassa vuotuisista kasvusta.
Hedelmäkorjuu suoritetaan parhaiten Täydessä kypsyysvaiheessaKun ihosta tulee ominainen väri ja massasta tulee pehmeä, mutta silti kiinteä.
Japanilaisen luumun karsiminen ja lisääntyminen
Karsinta suoritetaan myöhään talvi tai varhainen kevät. Poista vaurioituneet, sairaat ja leikkaavat oksat. Nuorissa puissa Muodosta kruunu katoksen muotoonSisään kasvavien versojen poistaminen.
Lisääntyminen tehdään useimmiten rokotus tyynyilläkuten luumu tai lintukirsikka. Järikerroksilla on myös mahdollista lisääntyä, mutta tämä menetelmä on vähemmän tehokas.
Japanilaiset luumuisairaudet ja tuholaiset
Japanilaisen luumun yleisimmät sairaudet ovat Leaf Hollow, Monilioosi ja rupi. Taistele niitä suihkuttamalla kuparin valmisteluilla varhain keväällä ja poistamalla tartunnan saaneet kasvien osien.
Tärkeimmät tuholaiset ovat kirvot, hedelmä- ja hämähäkki punkit. Hyönteismyrkkyvalmisteita tai biologisia menetelmiä voidaan käyttää heille ensimmäisissä oireissa.
On myös syytä huolehtia hedelmätarhan hygieniasta ja Poista kaatuneet lehdet ja hedelmätjoka voi olla tartunnan lähde. Säännölliset puiden arvostelut havaitsevat ongelmat ennen leviämistä.