Monet ihmiset välttävät artisokka valmistamista kotona, koska niiden puhdistaminen on melko työlästä, mutta itse asiassa prosessi voidaan yksinkertaistaa huomattavasti.
Suomessa artisokka kypsyy kahdessa vuodenaikassa . Ensimmäinen, talvinen, kestää lokakuun puolivälistä joulukuun loppuun. Toinen, runsain kasvukausi on huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun, jolloin artisokka kukkii liiallisen kuumuuden vuoksi.
Vaikka talviset artisokat ovat suositumpia kokkien keskuudessa, totuus on, että keväällä on saatavilla suuri valikoima artisokkia (ja ne ovat lisäksi huomattavasti halvempia). Syön tätä vihannesta mielelläni aina kun mahdollista, enkä ole lainkaan laiska puhdistamaan ja pesemään artisokkia, myös siksi, että se helpottaa prosessia huomattavasti.
Ensimmäiseksi valmistelen painekattilan vedellä, johon upotan artisokat puhdistamisen ajaksi, jotta ne eivät hapetu. Jotkut vaikeuttavat tätä prosessia liottamalla artisokat ensin kulhossa, jossa on kylmää vettä ja sitruunaa tai etikkaa. Mutta jos aiot valmistaa ne heti, en pidä sitä tarpeellisena.
Muuten rajoitan itseni artisokan kärkien ja kovimpien lehtien poistamiseen: hävikki on huomattava, mutta on parempi olla kitsas ja jättää muutama sydänosa, jossa on pehmeimmät lehdet. Ei ole helpompaa tapaa lopettaa artisokan syöminen kuin olla liian säästäväinen tässä asiassa ja huomata, että joudumme syömään liian kovia lehtiä.
Sitten leikkaan sydämet kahtia ja laitan ne suoraan veteen. Olet ehkä lukenut monta kertaa, että ennen tätä on tärkeää poistaa artisokan karvat lusikalla. Tämä on ehdottomasti artisokan puhdistamisen työläin osa, mutta olen yksinkertaisesti lopettanut sen: en ole huomannut mitään eroa.
Luulen, että karvojen poistaminen on enemmän esteettinen syy, mutta se ei vaikuta artisokan makuun tai rakenteeseen. Se on samanlaista kuin pienet karvat kurkkujen päällä, jotka monet ihmiset myös vaativat poistamaan (mikä vie paljon aikaa), mutta ne eivät eroa, jos kasvi on hyvin valmistettu.
Kun olen puhdistanut artisokat ja peittänyt ne vedellä, keitän niitä painekattilassa 15 minuuttia sen jälkeen, kun renkaat ovat nousseet pintaan. Näin ne tulevat erittäin pehmeiksi. Kun kypsymisaika on melkein kulunut, valmistelen paistoksen valkosipulista ja kinkusta, johon lisään ruokalusikallisen jauhoja ja hieman vettä, jossa artisokat ovat keittyneet, jotta saan erittäin maukkaan kastikkeen, jossa paistan artisokat vielä viisi minuuttia.
Tuloksena on upea kasvisruoka, jonka voin valmistaa alle puolessa tunnissa ilman suurempia vaivannäköjä.